کمبود آهن و کم خونی حاصل از آن :ورزشکاران برای جلوگیری از کمبود آهن باید بسیار تلاش کنند زیرا ظرفیت حمل ،اکسیژن در استقامت ورزشکار اهمیت حیاتی دارد. جدا از اهمیت آشکار آهن در انتقال اکسیژن آهن در تعداد زیادی از آنزیمهای تولید انرژی نقش دارد همچنین در عملکرد طبیعی عصبی رفتاری و عملکرد ایمنی شرکت میکند کمبود آهن تقریباً در ۲۰ درصد زنان در دورۀ حاملگی و در ۱۵ درصد در زنان قبل ازقاعدگی و نیز مردان مشاهده شده است. کمبود آهن به همراه کم خونی هموگلوبین پایین هماتوکریت ،پایین تراکم سلولی و فریتین اندک شیوع اندکی دارد ۱ تا ۳ درصد جمعیت). کمبود آهن در ورزشکاران ممکن است شایعتر باشد اما نه به شکل کم خونی حاصل از کمبود آهن به علاوه، ورزشکاران ممکن است پاسخهای متفاوتی به کم خونی مطلق کاهش در شمار و اندازۀ سلولهای قرمز خون در مقایسه با کم خونی ناشی از کمبود آهن کاهش آهن سرم و آهن ذخیره اما همراه با سلولهای قرمز طبیعی داشته باشند بیشترین خطر کم خونی ناشی از کمبود آهن در دوندگان استقامتی وجود دارد اگرچه حالتهایی از این کم خونی درعمل در گروهی از این ورزشکاران که ارزیابی شدند، مشاهده شد.
هر چند در ورزشکاران مبتلا به کمبود آهن افت عملکرد مشاهده شده است، به نظر میرسد که مصرف مکمل آهن برای ورزشکارانی که وضعیت آهن طبیعی ،دارند مفید نیست. به علاوه، مکمل آهن اغلب با استفراغ یبوست و تحریک معده ای همراه است با وجود این در آزمایش خون ورزشکارانی که هرگونه کم خونی یا سطح پایین آهن ذخیره مشاهده شود، مکمل آهن مفید .است درمان معمول جایگزین ،آهن تهیه سولفات فروس ،است اما در ورزشکارانی که از بیماری مجاری گوارشی رنج میبرند به نظر میرسد مصرف گلوکونات فروس مفیدتر است تزریق درون عضلانی آهن به دلیل همراه بودن با آثار جانبی خاص اغلب توصیه نمیشود .
مصرف مکرر مکمل آهن به عنوان موضوع بحث برانگیز در دست بررسی .است بهترین شکل مصرف مکملهای آهن برای کاهش آثار جانبی بالقوه منفی ،آن مصرف ۲۵ تا ۵۰میلیگرم آهن هر سه یا چهار روز به جای دوز مصرفی روزانه آن است این مقدار میتواند از بیماری مجاری گوارشی جلوگیری کند و فوایدی مشابه با مصرف روزانه این مکمل به همراه داشته باشد. البته مصرف مکمل آهن بدون ابتلا به کمبود آن یا کم خونی ناشی از کمبود آن باید متوقف شود. جدا از افزایش خطر هموکروماتوزیس بیماری) مصرف آهن ،مازاد که ممکن است در ارصد مردم شمال اروپا وجود داشته باشد مکمل ،آهن بیماری سلیاک و سرطان کولون را به همراه دارد. ذخیره آهن مازاد ممکن است در شماری از دوچرخه سواران حرفه ای جاده صحرانوردی که به مصرف مکمل آهن عادت کرده اند مشاهده شود.
تهیه کننده : دکتر شهزاد محمدیان متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا
آدرس مطب : شهرک غرب بلوار فرحزادی تقاطع دریا خ نورانی پلاک 19 طبقه سوم
تلفن : 22366770 - 021