کمبود های آهنی شکلهای متفاوتی دارد؛ از علائم اولیه ناکافی بودن منابع آهن گرفته تا آنمی (کم خونی) که تهدید کننده زندگی است، نشان از کمبود آهن در بدن دارد. بنابراین ، شما باید تاکید کنید تا آزمایشهای آهن در آزمایشگاه های معتبر و قبل از فصل فعالیت در مورد ورزشکارانتان اعمال شود.
الف)چگونه آنمی را از هموگلوبین زیر سطح مطلوب تشخیص می دهیم ؟
ب)آیا تنها شاخص کمبود آهن، کمبود هموگلوبین است ؟
پاسخ الف) آنمی شرایطی است که فرد در آن شرایط، هموگلوبین خون کمی دارد، میزان هموگلوبین طبیعی خون مردان 14 تا 18 گرم در هر دسی لیتر خون است. زنان باید در هر دسی لیتر خون، غلظتهای هموگلوبین 12 تا 19 گرم داشته باشند. اگر ارزشهای هموگلوبین کمتر از این حد باشد، ورزشکار مبتلا به کم خونی است.هموگلوبین زیر سطح مطلوب به مقدار هموگلوبینی اطلاق می شود که در نقطه پایین دامنه طبیعی باشد. برخی پزشکان معتقدند که مقادیر هموگلوبین زیر حد مطلوب ممکن است ورزشکاران را از دستیابی به اجرای استقامتی مطلوب محروم سازد.
پاسخ ب) آنمی و ( هموگلوبین زیر سطح مطلوب) هیچ یک بهترین نشانه ها برای کمبود آهن به شمار نمی روند. زیرا آنها تا آخرین مراحل کمبود آهن تحت تاثیر قرار نمی گیرند. شاخص حساستر در مورد موقعیت های آهن، عبارت از آهن ذخیره شده است. برخی دانشمندان معتقدند که ورزشکار غیرمبتلا به آنمی، اما با ذخایر کم آهن ممکن است قادر به آزاد سازی آهن کافی به داخل سیتروکرومها نباشد و در نتیجه اجرای ورزشی استقامتی بدنی را تجزیه کند.پنج دلیل هموگلوبین زیر سطح مطلوب در ورزشکاران چیست؟ آنها را توضیح دهید؟
دلایل هموگلوبین زیر سطح مطلوب عبارتند از :
-اثر رقیق شدگی :
بسیاری از ورزشکاران تمرین کرده، سدیم و در نتیجه آب را در خونشان حبس می کنند. این گسترش حجم خون، حجم اجزای خون و از جمله هموگلوبین را رقیق می کند. این رقیق شدگی موجب کاهش غلظت هموگلوبین می شود. غلظت هموگلوبین قابل اندازه گیری است.-تخریب گلبولهای قرمز خون؛ کاهش غلظت هموگلوبین خون ممکن است در دوندگان افزایش یابد و دلیل آن این است که تماس بسیار زیاد پای دوندگان با زمین، سبب افزایش تخریب گلبولهای قرمز خون می شود.
- کمبود خون در مجرای معده ای-روده ای :
در دوندگان، ممکن است مقدار کمی از خون به داخل مجرای معده ای-روده ای منتقل شود که این امر ناشی از کمبود آهن است. علت واقعی کاهش خون در این مجرا هنوز ناشناخته است. این امر همچنین ممکن است ناشی از فشار تمرینهای بدنی باشد.
- افزایش عرق ریزی :
مقداری آهن از طریق عرق ریزی دفع می شود. بنابراین، افزایش تمرینها ممکن است سهمی در برخی کمبودهای آهن ورزشکاران داشته باشد.
- ناکافی بودن کالری دریافتی :
اگر فردی به اندازه کافی کالری دریافت نکند و یا از یک رژیم غذایی متعادل استفاده نکند، ممکن است دچار کمبود آهن شود.
آدرس مطب : شهرک غرب بلوار فرحزادی تقاطع دریا خ نورانی پلاک 19 طبقه سوم
تلفن : 22366770 - 021