رژِیم اکینز توسط دکتر رابرت اتکینز اختراع شد. دکتر اتکینز یک پزشک متخصص قلب بود(۱۹۳۰ـ۲۰۰۳) او اولین بار این رژیم را برای کم کردن وزن خودش استفاده کرد و بعد در سال ۱۹۷۲ اولین کتابش به نام انقلاب رژیم اتکینز را منتشر کرد و در طی سالهای ۱۹۷۲ تا ۲۰۰۳ سیزده کتاب منتشر کرد کههر بار این کتاب ها با کمی تغییرات به چاپ مجدد رسیده اند و در واقعایرادهای کار از بین رفته است در رژیمپروفسور اتکینزکه در چهار مرحلهانجام می شود مصرف کربوهیدارتها تقریباٌ در حد صفر است و مصرف چربی ها وپروتئینها آزاد است در این نوع رژیم مصرف هرگونه مواد قندی از جمله نان برنج شیرینی و قند ممنوع است که البته در ابتدا روش موفقی به نظر می رسدولی با توجه به اینکه مصرف بالای مواد غذایی پرچرب عوارض بسیار زیادی ازجمله مشکلات قلبی عروقی فشار خون و مسائل مربوط به گرفتگی عروق خونی رابه همراه دارد امروزه منسوخ شده است
رژیم دکتر اکتینز رژیم مناسبی برای سلامتی نیست و سالهاست اینگونه رژیم ها رد شده اند،هر نوع رژیمی که با حذف گروهی از مواد غذایی همراه باشد برای سلامتی مضر است، بدن ما هر روز در حال تخریب سلولهای قدیمی و ساخت سلولهای جدید، به منظور عملکرد درست و سلامتی می باشد و هر روز به تمام مواد غذایی نیاز می باشد . اینگونه رژیم ها علمی نیستند و و نه تنها به پوست بلکه به سایر بدن به خصوص کلیه آسیب می زنند .رژیم های پر پروتئین از عوامل خطر سرطانها هستند و احتملا ابتلا به سرطان را در افراد چند برابر می نماید..
تحققیات نشان داده رژیم پرچربی دکتر اتکینزمی تواند موجب آسیبهای دراز مدت رگهای خونی و همچنین التهاباتی شود که به بیماریهای قلب و عروق نسبت داده میشوند.
در مقابل، برنامه های غذایی کم چربی، با کاستن از میزان کلسترول به نظر سالمتر بوده و عملکرد رگها را نیز بهتر میسازند. به گفته دکتر مایکل میلر (Michael Miller) سرپرست بخش پیشگیری قلب شناسی دانشگاه پزشکی مریلند در بالتیمور، میگوید:" راستش را بخواهید، رژیم اتکینز بدترین رژیم موجود است. این رژیم موجب میشود که سطحLDL تا 7 درصد افزایش پیدا کندف در حالی که رژیمهای کم چربی، LDL از 7 تا 10 درصد کاهش میابد."
لازم به ذکر است کهLDL یا لیپوپروتئین کم چگالی، همان کلسترول "بد" است که موجب مسدود شدن رگهای خونی میشود. رژیمهای غذایی پر طرفدار مدام توسط محقیین مختلفی آزموده میشوند تا مزایا و معایب آنها آشکار شود، اما نتایج به دست آمده توسط این محققین متفاوت است. به همین دلیل میلر برای تحقیق خود روشی کاملا منحصر به فرد انتخاب کرده است. او در زمانی به بررسی افراد میپردازد که رژیمی را هر رژیمی- دنبال کرده و اکنون دیگر با این رژیم چیزی از وزن آنان کاسته نمیشود.
مطالعات وی نشان داده است که افراد در صورت رعایت صحیح هر رژیم غذایی میتوانند به سرعت وزن کم کنند و کاهش وزن به خودی خود میتواند موجب کم شدن کلسترول شود.
میلر در حین ارائه نتایج تحقیقش در انجمن قلب آمریکا چنین گفت:" هنگامی که کسی وزن کم میکند، همه چیز خوب پیش میرود، اما پس از مدتی شخص به مرحله ای میرسد که تغییر در آن صورت نمیگیرد یا بسیار ناچیز است و به عبارتی به مرحله ثابت ماندن وزن وارد میشود."
گروه تحقیقاتی دکتر میلر کار خود را بر روی 18 داوطلب انجام دادند هر یک از آنان یک ماه کامل از سه رژیم انتخابی تیم تحقیق یعنی رژیم دکتر اتکینز، رژیم ساوت بیچ (کم چربی) و اورنیش را به طور کامل به انجام رسانده بودند. همه آنها با دقت تحت نظر بودند تا از عدم کاهش وزن آنان اطمینان حاصل شود.
رژیم دکتر اتکینز طوری طراحی شده است که 50 درصد از کالری دریافتی را به صورت چربی به بدن میدهد، رژیم ساوت بیچ حاوی 30 درصد چربی و رژیم دکتر دین اورنیش(Dean Ornish) دارای 10 درصد چربی است.
در طی دوران رژیم، فشار خون تمام داوطلبان چک شده و چربی خون، کلسترول و شاخص های التهاب قلبی عروقی در آنان مورد سنجش قرار میگرفت. محققین با استفاده از اسکنهای مافوق صوت(اولترا ساوند) به اندازه گیری انعطاف و اتساع رگهای خونی پرداخته و به اندازه گیری پروتئین موجود در خون که نشانه التهاب است، پرداختند.
به گفته میلر:" بعضی از شاخص های التهاب در طی رعایت رژیم دکتر اتکینز تا حد 30 و 40 درصد افزایش میابند، در حالی که در رژیمهای ساوت بیچ و اورنیش، این شاص ها یا ثابت میمانند و یا تا حد 15 تا 20 درصد کاهش میابند."
بسیاری از تحقیقات نشان میدهند رژیمهایی که تاکید آنان بر سبزیجات، منابع کم چرب پروتئین مانند حبوبات و دانه های غلات کامل است، بهترین انخاب برای کاهش وزن در دراز مدت است. البته بسیاری از رژیمهای کم چربی استفاده از کربوهیدراتهای فراوری شده مانند آرد سفید را مجاز میداند، که به گفته کارشناسان در دسته مواد نه چندان سالم است.
میلر میگوید: " ما رژیم دکتر اتکینز را به هیچ وجه توصیه نمیکنیم. چرا برای کاهش وزن در دراز مدت به رژیمهایی سالمتر روی نیاوریم؟"
محققین آمریکایی در روز سه شنبه اعلام کردند که رژیم پرچربی دکتر اتکینز (که در ایران هم طرفداران فراوانی دارد) میتواند موجب آسیبهای دراز مدت رگهای خونی و همچنین التهاباتی شود که به بیماریهای قلب و عروق نسبت داده میشوند.
در مقابل، برنامه های غذایی کم چربی، با کاستن از میزان کلسترول به نظر سالمتر بوده و عملکرد رگها را نیز بهتر میسازند. به گفته دکتر مایکل میلر (Michael Miller) سرپرست بخش پیشگیری قلب شناسی دانشگاه پزشکی مریلند در بالتیمور، میگوید:" راستش را بخواهید، رژیم اتکینز بدترین رژیم موجود است. این رژیم موجب میشود که سطحLDL تا 7 درصد افزایش پیدا کندف در حالی که رژیمهای کم چربی، LDL از 7 تا 10 درصد کاهش میابد."
لازم به ذکر است کهLDL یا لیپوپروتئین کم چگالی، همان کلسترول "بد" است که موجب مسدود شدن رگهای خونی میشود. رژیمهای غذایی پر طرفدار مدام توسط محقیین مختلفی آزموده میشوند تا مزایا و معایب آنها آشکار شود، اما نتایج به دست آمده توسط این محققین متفاوت است. به همین دلیل میلر برای تحقیق خود روشی کاملا منحصر به فرد انتخاب کرده است. او در زمانی به بررسی افراد میپردازد که رژیمی را هر رژیمی- دنبال کرده و اکنون دیگر با این رژیم چیزی از وزن آنان کاسته نمیشود.
مطالعات وی نشان داده است که افراد در صورت رعایت صحیح هر رژیم غذایی میتوانند به سرعت وزن کم کنند و کاهش وزن به خودی خود میتواند موجب کم شدن کلسترول شود.
میلر در حین ارائه نتایج تحقیقش در انجمن قلب آمریکا چنین گفت:" هنگامی که کسی وزن کم میکند، همه چیز خوب پیش میرود، اما پس از مدتی شخص به مرحله ای میرسد که تغییر در آن صورت نمیگیرد یا بسیار ناچیز است و به عبارتی به مرحله ثابت ماندن وزن وارد میشود."
گروه تحقیقاتی دکتر میلر کار خود را بر روی 18 داوطلب انجام دادند هر یک از آنان یک ماه کامل از سه رژیم انتخابی تیم تحقیق یعنی رژیم دکتر اتکینز، رژیم ساوت بیچ (کم چربی) و اورنیش را به طور کامل به انجام رسانده بودند. همه آنها با دقت تحت نظر بودند تا از عدم کاهش وزن آنان اطمینان حاصل شود.
رژیم دکتر اتکینز طوری طراحی شده است که 50 درصد از کالری دریافتی را به صورت چربی به بدن میدهد، رژیم ساوت بیچ حاوی 30 درصد چربی و رژیم دکتر دین اورنیش(Dean Ornish) دارای 10 درصد چربی است.
در طی دوران رژیم، فشار خون تمام داوطلبان چک شده و چربی خون، کلسترول و شاخص های التهاب قلبی عروقی در آنان مورد سنجش قرار میگرفت. محققین با استفاده از اسکنهای مافوق صوت(اولترا ساوند) به اندازه گیری انعطاف و اتساع رگهای خونی پرداخته و به اندازه گیری پروتئین موجود در خون که نشانه التهاب است، پرداختند.
به گفته میلر:" بعضی از شاخص های التهاب در طی رعایت رژیم دکتر اتکینز تا حد 30 و 40 درصد افزایش میابند، در حالی که در رژیمهای ساوت بیچ و اورنیش، این شاص ها یا ثابت میمانند و یا تا حد 15 تا 20 درصد کاهش میابند."
بسیاری از تحقیقات نشان میدهند رژیمهایی که تاکید آنان بر سبزیجات، منابع کم چرب پروتئین مانند حبوبات و دانه های غلات کامل است، بهترین انخاب برای کاهش وزن در دراز مدت است. البته بسیاری از رژیمهای کم چربی استفاده از کربوهیدراتهای فراوری شده مانند آرد سفید را مجاز میداند، که به گفته کارشناسان در دسته مواد نه چندان سالم است.
میلر میگوید: " ما رژیم دکتر اتکینز را به هیچ وجه توصیه نمیکنیم. چرا برای کاهش وزن در دراز مدت به رژیمهایی سالمتر روی نیاوریم؟"
وقتی فردی اقدام به انجام رژیم اتکینز می کنه، اول با سرعت تقریبا زیادی وزن کم می کنه.که این کاهش وزن بر میگرده به گلیکوژن (قند ذخیره شده در کبد و ماهیچه ها).وقتی ما کربوهیدرات دریافت نمی کنیم ،برای اینکه قند خونمون توی محدوده نرمال بمونه ،ذخایر گلیکوژن بدن شروع به تخلیه شدن می کنه.با هر گرم گلیکوژن 3 گرم آب از بدن دفع می شه!!
این یعنی اینکه وزنی که تو این مرحله از دست میره به خاطر دفع آب از بدنه !!
وقتی فرد نتیجه رژیمشو خیلی سریع بعد از مدت کوتاهی مشاهده می کنه ،متاسفانه خیلی مصمم تر به ادامه این رژیم میپردازه.در ادامه باز هم وزن به طور مداوم کاهش پیدا می کنه،هم به خاطر از دست دادن آب و هم اینکه قبل از اینکه انرژی تولید شده جذب بدن بشه به صورت حرارت از بدن خارج می شه.در این مرحله بدن فرد وارد مرحله کتوزیس می شه.یعنی به جای قند،چربی رو می سوزونه.طی این مرحله موادی تو بدن تولید میشه به نام اجسام کتونی.سوخت اصلی اندام های بدن ما گلوکزه اما در شرایطی که گلوکز وجود نداره بدن و از جمله مغز می تونه از این اجسام کتونی استفاده کنه.اما این مواد سوخت ترجیحی نیستن و ممکنه در دراز مدت باعث ایجاد عوارضی برای مغز و سایر ارگانها بشه.
رژیم اتکینز 4 مرحله داره:
1 مرحله مقدماتیInduction diet
2 رژیم در حین کم کردن وزن Ongoing weightloss
3 مرحله پیش نگهدارنده وزن Pre maintenance
4 مرحله نگهدارنده وزن Maintenance
1 این مرحله سخت ترین مرحله رژیم اکتینز است که تا 2 هفته طول میکشه.در این مرحله بدن در حالت کتوزیس قرار داره محدودیت شدید کربوهیدرات وجود داره بهطوری که کربوهیدرات مصرفی نباید از 20 گرم در روز تجاوز کند که آن هم از سالاد و سبزیجات غیر نشاسته ای مجاز تامین می شود . سوخت و ساز بدن از مصرف کربوهیدرات به سوزاندن چربی تغییر می کنه .این درحالی است که منابع علمی حداقل کربوهیدرات را 120 گرم توصیه می کنند . کاهش وزن در این مرحله بین 7-6 kg
مرحله ی بعدی رژیم اتکینز کربوهیدرات 5 گرم اضافه میشه.مرحله سوم رژیم پیش نگهدارنده وزن است که راهنمایی هایی در خصوص شیوه ی غذا خوردن می کنه.
مرحله ی چهارم رژیم نگهدارنده است ودر نهایت فرد باید خودشو تو همین وزنی که مونده نگه داره که معمولا این اتفاق نمیفته و افراد بسیار بسیار کمی هستن که به این مرحله می رسن .چون اکثر افراد به خاطر عوارض رژیم تو مراحل قبل مجبور به ترک رژیم میشن .البته این به این معنی نیس که اگه یکی به این مرحله رسید هیچ عارضه ای سراغش نمی یاد.نه!فقط این عوارض خودشونو نشون ندادن و ممکنه طی سال های آینده به طرز وحشتناکی بروز پیدا کنه.
عوارضی که این رژیم به وجود میاره شامل : خستگی ، تحریک پذیری ، افسردگی ، حواس پرتی ، سردرد ، بی خوابی ، سرگیجه ،ریزش شدید مو، دردهای عضلانی ، سوزش معده ، التهاب روده ، احتباس آب ، تغییر ترکیب استخوانی ،سکته قلبی و حتی مرگ ناگهانی هست.
آدرس مطب : شهرک غرب بلوار فرحزادی تقاطع دریا خ نورانی پلاک 19 طبقه سوم
تلفن : 22366770 - 021