گروه شیر و لبنیات
- شامل انواع شیر
( شیر کم چرب پرچرب شیر کم لاکتوز و....)
- ماست
(معمولی) پرچرب چکیده موسیر و ...)
- دوغ ، کشک ، بستنی، پنیر و .....
مواد مغذی مهم موجود در این گروه :
،پروتئین ،کلسیم، فسفر، بعضی از انواع ویتامینهای گروه ب و ویتامین آ
توصیه ها :
فرآورده های لبنی نباید دارای بوی نامطبوع بوده و بایستی بافت طبیعی داشته باشند.
یکی از حساس ترین مسایل در مورد این گروه حفظ زنجیره سرما است یعنی محصولات لبنی از لحظه تولید در کارخانه تا هنگام انتقال به مراکز فروش و در محلهای فروش و عرضه باید در دمای یخچال ۶-۴ درجه سانتی گراد نگهداری شوند شیر استریلیزه از این قاعده مستثنی بوده و تا زمان باز نشدن درب آن در صورت نگهداری در شرایط خشک و خنک و بدور از تابش مستقیم نور آفتاب تا ماهها قابلیت نگهداری در خارج از یخچال را دارا میباشد .
بهتر است بعد از خرید محصولات لبنی آنها را در حداقل زمان به منزل و داخل یخچال منتقل کنیم.
حتی المقدور از مصرف شیر خام باید خودداری کرد توجه شود شیر به شکل پاستوریزه یا استریلیزه مصرف شود.
اگر اجباراً از شیر خام استفاده میشود حتماً باید قبل از مصرف آن را به مدت یک دقیقه جوشانده و در حال جوش مرتباً به هم زد .
شیر خام را نباید قبل از جوشاندن در یخچال قرار داد.
چنانچه در هنگام جوشاندن شیر خام مقداری از آن در محوطه آشپزخانه ریخت باید آن محل را کاملا شست.
خودداری از مصرف مجدد کیسه های پلاستیکی که قبلا شیر خام در آن بسته بندی شده است الزامی است .
توصیه میشود از بستنیهای پاستوریزه استفاده شود .
بستنی سنتی را باید از مراکز تولید و عرضه مجاز و معتبر تهیه نمود. بدیهی است این بستنیها باید از شیر پاستوریزه تهیه شده باشند.
عرضه شیر موز معجون و ... بدلیل فساد پذیری زیاد در آبمیوه فروشی ها ممنوع است .
با باز کردن بسته بندی یک محصول لبنی مدت ماندگاری آن کمتر می.شود به عنوان مثال اگر مدت ماندگاری خامه ۴۸ ساعت باشد پس از باز شدن درب آن بهتر است سریعتر مصرف شود.
در صورت استفاده از کشک مایع جوشاندن به مدت ۵ دقیقه آن توصیه میشود جهت جلوگیری از تغییررنگ و تیره شدن کشک میتوان قبل از جوشاندن به آن کمی ماست اضافه کرد.
پنیر تازه محلی میتواند تب مالت را به انسان منتقل .کند پس در صورت تمایل به استفاده از پنیر تازه باید حداقل ۲ ماه در آب نمک نگهداری شده باشد.
در صورت زنگ زدگی حلب پنیر از داخل باید از مصرف آن خودداری کرد.
بعد از باز کردن حلب ،پنیر باید پنیر آن را به ظروف نگهداری مناسب نظیر ظروف شیشه ای منتقل نمود و آب پنیر را به آن اضافه کرد.
در صورت ترش شدن سریع ماست بخصوص در داخل یخچال بهتر است از مصرف آن خوداری کرد.
پنیر کشک و حتی ماست از محصولاتی هستند که میتوانند توسط کیکها مورد حمله قرار گیرند. بدیهی است در این صورت باید از مصرف آنها اجتناب کرد.
تهیه کننده : دکتر شهزاد محمدیان متخصص تغذیه ورزِشی از استرالیا
آدرس مطب : شهرک غرب بلوار فرحزادی تقاطع دریا خ نورانی پلاک 19 طبقه سوم
تلفن : 22366770 - 021