نان و غلات
شامل انواع نانهای سنتی و صنعتی
برنج، انواع ماکارونی رشته آشی
رشته پلوئی گندم پوست کنده) و (پرک
جو پوست کنده و پرک، جودوسر
ارزن و انواع آرد جهت کیک - شیرینی حلوا و....)
مواد مقوی و مغذی مهم در این گروه :
تامین انرژی تامین بعضی از انواع ویتامینهای گروه ب آهن و مقداری پروتئین
توصیه میشود :
در هنگام خرید ماده غذایی این گروه نباید دچار کپک زدگی شده باشد و همچنین باید عاری از آفت زنده و یا بقایای آفات مرده نظیر شپشک باشد کلیه این اقلام باید در شرایط مناسب نگهداری و عرضه شوند مثلا ظروف نگهداری برنج و جو در بسته بوده و یا نباید به گونه ای در مسیر عبور و مرور باشد که احتمال انتقال آلودگی وجود داشته باشد باید بروی پالت قرار داشته و در جای خشک و خنک نگهداری شوند. فروش انواع ماکارونی رشته آشی و پلوئی و آرد جهت مصارف خانگی (اوزان کم مثل ١ کیلو) بشکل فله و باز خلاف مقررات میباشد.
نانهای صنعتی و نیمه صنعتی تولید شده باید دارای بسته بندی مناسب بوده و مشخصات لازم روی برچسب درج شده باشد. اگر ماده غذایی ما بدون بسته بندی است مثل انواع نان سنتی یا گندم و جو (فله باید مراقب باشیم در هنگام حمل و نقل (مثلا در داخل ماشین با محیط کثیف در تماس نباشد. از پیچاندن انواع نان در داخل روزنامه و یا قراردادن در داخل کیسه نایلون سیاه (بازیافتی خودداری شود.
توصیه میشود نان مصرفی بشکل روزانه تهیه گردد. اگر امکان چنین کاری نیست باید نان بشکل اصولی قبل از قرار دادن در داخل یک نایلون تمیز خنک گردد زیرا در غیر اینصورت نان داغ در داخل نایلون اصطلاحاً عرق کرده و با توجه به رطوبتحاصل از تعریق ممکن است کیک بزند بعد از خنک کردن نان میتوان آن در داخل نایلون تمیز قرار داد و در فریزر به مدت بیشتری نگهداری کرد.
توصیه میشود آرد را در محیط بسیار خنک یا در داخل بسته بندی مناسب به شکلی که رطوبت یخچال را جذب نکند در یخچال نگهداری کرد
برنج رشته آشی رشته پلوئی و ..... باید در انبار خشک و خنک نگهداری شود.
مصرف برنج بصورت کته به سبب از بین نرفتن مواد مغذی آن بهتر از برنج آبکش میباشد.
مصرف بیشتر نانهایی که از آرد کامل ( سبوس دار) تهیه شده اند به جهت ارزش تغذیه ای بالاتر توصیه میشود{نان سنگک }
باید از نانهایی استفاده شود که بجای جوش شیرین در تهیه و تولید آنها از خمیرمایه استفاده شده باشد.
مصرف نان تهیه شده از جوش شیرین میتواند عوارض متعددی نظیر ناراحتیهای گوارشی، کاهش جذب آهن و در نتیجه کم خونی فقر آهن و ... به همراه داشته باشد. ضایعات نان باید در ظرف مجزا نگهداری و در سریعترین زمان ممکن از آشپزخانهخارج شود.
تهیه کننده دکتر شهزاد محمدیان متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا
آدرس مطب : شهرک غرب بلوار فرحزادی تقاطع دریا خ نورانی پلاک 19 طبقه سوم
تلفن : 22366770 - 021