شیر، پنیر و ماست به طور طبیعی پر از مواد مغذی مهمی مانند کلسیم و پروتئین هستند. وجود ویتامینها و مواد معدنی در محصولات لبنی از ارزش غذایی بالای آنها حکایت میکند. به گفته سازمان جهانی بهداشت (WHO)، مصرف شیر، پنیر و ماست با کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، سکته مغزی، فشار خون بالا، دیابت نوع 2، سندرم متابولیک و سرطان روده بزرگ در ارتباط است. بنابراین، لبنیات و خواص وجود آن در برنامه غذایی را نمیتوان نادیده گرفت به طوری که میتوانند منابع مهمی از مواد مغذی برای رشد کودکان و نوجوانان باشند.
لبنیات منبع عالی پروتئین، کلسیم و ویتامینها برای بزرگسالان، سالمندان و ورزشکاران محسوب میشود. محصولات لبنی سرشار از ویتامینها و مواد معدنی ضروری از جمله کربوهیدراتها، پروتئین، کلسیم، فسفر، پتاسیم، ویتامینهای آ، ویتامین دی، ب ۱۲، ریبوفلاوین و نیاسین هستند. با وجود مواد مغذی موجود در محصولات لبنی، عدهای در رژیم غذایی خود از این محصولات مفید کمتر استفاده میکنند که میتواند مشکلاتی را برای آنها بوجود بیاورد. در ادامه قصد داریم بیشتر در مورد لبنیات و خواص وجود آن در برنامه غذایی روزانه صحبت کنیم.
سلامت سیستم گوارش
پژوهشها نشان میدهد که سلامت روده در حفظ سلامت عمومی بدن نقش مهمی ایفا میکند. برخی غذاهای تخمیر شده (مانند ماست) حاوی پروبیوتیک (باکتریهای مفید روده) هستند. غذاهای تخمیر شده به این باکتری فعال با خصوصیات منحصر به فرد اجازه میدهند در دستگاه گوارش زنده بمانند. پروبیوتیکها میکروارگانیسمهای زندهای هستند که ممکن است بتوانند به پیشگیری و درمان برخی بیماریها کمک کنند.
بهبود عملکرد دستگاه گوارش و برخورداری از سیستم ایمنی سالم از مزایای پروبیوتیکها به شمار میرود. بنابراین، مصرف مقدار کافی از لبنیات حاوی پروبیوتیک میتواند برای سلامت کلی بدن شما مفید باشد. فرآوردههای لبنی از جمله ماست و نوشیدنیهایی نظیر کفیر از رایجترین منابع تامین پروبیوتیکها هستند. این محصولات حاوی چربی، کربوهیدرات و پروتئین هستند که به حفظ پروبیوتیکها در مسیرشان از سیستم گوارش به روده و به زنده ماندن آنها در شرایط نامطلوب معده کمک میکند.
سلامت استخوانها
استخوانها بافتهای زندهای هستند که به طور مداوم در حال تجدیدند. بنابراین حفظ استحکام و سلامت استخوانها از دوران کودکی تا بزرگسالی از اهمیت ویژهای برخوردار است. برای داشتن استخوانهای قوی و مستحکم، باید غذاهای غنی از کلسیم مانند شیر، پنیر، ماست و همچنین ویتامین دی (که با قرار گرفتن در معرض آفتاب تولید میشود) به صورت روزانه مصرف شود.
عدم مراقبت از استخوانها میتواند خطر ابتلا به پوکی استخوان را افزایش دهد. در این بیماری استخوانها بسیار آسیبپذیر و شکننده میشوند. سلامت استخوان توسط عوامل ژنتیکی و سبک زندگی تعیین میشود و تغییر شیوه زندگی برای سلامت استخوانها در هر سنی میتواند به کاهش خطر ابتلا به پوکی استخوان کمک کند.
سلامت دندانها
دستیابی به سلامت دندان تنها به رعایت بهداشت دهان و دندان محدود نمیشود. علاوه بر این، تغذیه سالم و عادتهای غذایی نیز به سالم ماندن دندانها کمک میکند. غذاهای لبنی نقش مهمی در سلامتی دندان دارند، زیرا حاوی ترکیب بینظیری از مواد مغذی ویژه ضد پوسیدگی مانند کلسیم، فسفر، پروتئین و کازئین هستند.
شیر با کاهش خطر ابتلا به پوسیدگی دندان همراه است و از آن به عنوان یک نوشیدنی مناسب بین وعدههای غذایی یاد میشود. انجمن دندانپزشکی استرالیا توصیه میکند که بعد از مصرف غذا یا نوشیدنیهای حاوی قند، یک قطعه پنیر کوچک بخورید تا از دندانها محافظت کرده و خطر پوسیدگی آنها را کاهش دهد.
مدیریت وزن
مطالعات نشان میدهد که هنگام تلاش برای کاهش وزن از طریق رژیم غذایی با کالری کنترل شده، مصرف حداقل سه وعده شیر، ماست یا پنیر در روز میتواند به افراد در مدیریت وزنشان به میزان قابل توجهی کمک کند. مصرف این فرآوردههای لبنی به افراد کمک میکند تا دور کمر کوچکتری پیدا کرده و مقدار چربی بیشتری از دست بدهند.
تراکم توده عضلانی و آبرسانی بدن
کاملاً مشخص است که خوردن مواد غذایی حاوی پروتئین پس از ورزش به ساختن تودههای عضلانی کمک میکند، اما همه پروتئینها به یک اندازه مؤثر عمل نمیکنند. دلیلی وجود دارد که پروتئینهای موجود در شیر (وِی و کازئین) رایجترین نوع پروتئین موجود در مکملهای غذایی هستند، زیرا برای حفظ یا رشد توده عضلانی کاربرد دارند.
شیر همچنین با جایگزینی مایعات و الکترولیتها (سدیم و پتاسیم) بعد از انجام فعالیتهای ورزشی، به جبران آب از دسته رفته بدن کمک میکند. سایر مواد مغذی موجود در شیر، مانند پروتئین، به بدن کمک میکند تا مایعات را به طور مؤثر حفظ کند.
آدرس مطب : شهرک غرب بلوار فرحزادی تقاطع دریا خ نورانی پلاک 19 طبقه سوم
تلفن : 22366770 - 021