مهار استرس1
چون استرس یکی از بخش های غیر قابل اجتناب زندگی است، نه تنها باید چگونگی کنار آمدن با آن را فرا گیرید، بلکه باید روش مهار کردن آن را نیز به بهترین وجه بیاموزید. در واقع، ممکن است در حال حاضر روش های متعددی اندیشیده باشید، ولی شاید گاهی احساس ناتوانی را نیز تجربه کرده باشید. پس چیزی که شما به آن احتیاج دارید یک برنامه مهار استرس است.
مهار استرس
واکنش نسبت به استرس بسیار شخصی است، و هیچ برنامه مستقلی برای همگان اثر یکسانی ندارد. بنابراین، ما چند روش کسب آرامش را که نقش مثبت آنها برای همگان به اثبات رسیده است، فراهم کرده ایم. با آزمودن چندین مورد و انتخاب یکی از آن ها که تاثیر بهتری بر شما دارد، می توانید یک برنامه شخصی برای مهار استرس طراحی کنید. چون این برنامه شامل ورزش هم می شود، نیاز است که پیش از پیروی از پیشنهادهای آن، با پزشک خود مشورت کنید.
اصول مهار استرس
برای مهار موثر استرس، باید بتوانید:
1. تشخیص دهید که چه موقع بیش از حد دچار استرس شده اید.
2. استرس زاهای زندگی خود را بشناسید، و مواردی را که می توانید، تغییر دهید. آن گاه، تطبیق با سایرین را فراگیرید.
3. اثر استرس بر بدن و ذهن خود را به حداقل برسانید.
سه تکلیف بالا، سه مرحله از برنامه اصلی مهار استرس محسوب می شود.
مرحله 1:تشخیص احساس استرس بیش از حد
نکته کلیدی در شکستن حلقه معیوب استرس، فقط تشخیص رخداد آن است. اما، موضوع آن طور که به نظر می آید ساده نیست. وقتی یکی پس از دیگری با بحران ها یا تعارضات گوناگون مواجه می شوید، ممکن است تا هنگام بروز نشانه های بدنی، به فشار روانی وارد شده به خود بی توجه باشید.
اولین گام، آموختن علائم بدنی و ذهنی فرد دچار استرس است. آن گاه باید در طول روز حالات خود را با مجموعه علایم ذکر شده مقایسه کنید. اگر متوجه شدید که چند مورد از آن ها در شما به چشم می خورد، سعی کنید از علل محرک دوری جویید یا از روش های کسب آرامش بهره ببرید. با این حال مراقب باشید تا آن قدر درگیر این مقایسه نشوید تا آن را به یک جریان خسته کننده ذهنی تبدیل کنید. همچنین، آگاه باشید که هر یک از این علائم می تواند ناشی از حالات دیگری غیر از استرس باشد. پس هرگاه شک داشتید، با پزشک خود مشورت کنید.
مرحله 2: تشخیص علت های استرس در زندگی
به مجردی که استرس را در خود تشخیص دادید، موقعیت زمانی خود را در جایی ثبت کنید. این یادداشت ها بعدا در شناسایی علت های ایجاد کننده استرس به شما کمک خواهد کرد.
ثبت استرس روزانه
برای مهار استرس های زندگی، با خود پیمان ببندید. این پیمان را به شکل جمله ای ساده در یک دفتر یادداشت بنویسید. سپس در زیر آن فوایدی را که از این کار عاید شما می شود، ذکر کنید. این مهمترین بخش برنامه ثبت روزانه استرس است.
به مدت یک هفته روزی چهار بار، حالات خود را بررسی کنید و به دنبال نشانه های استرس باشید. سپس زمان و علت احتمالی بروز هر دوره استرس زا را در جایی یادداشت کنید. اضافه کردن هر نکته ای که بعدا در شناسایی الگوهای استرس کمک کند، ضروری است.
اتفاقات پر استرس، ممکن است شامل منتظر ماندن بیش از حد سر قرار ملاقات، عصبانیت ناگهانی ناشی از یک موضوع جزیی و کم اهمیت، نظیر تاخیر در حرکت اتومبیل جلویی پس از سبز شدن چراغ راهنمایی، یا یک مجادله پرتنش با یکی از اعضای خانواده باشد.
هرگاه خود را عصبی و تحت فشار دیدید، سعی کنید علت آن را دریابید. اگر این احساس تنش، فقط ناشی از فشار عمومی روزانه بوده نه یک حادثه خاص، آن را ذکر کنید. در مورد افرادی که تحت یک فشار روانی مداوم کار می کنند، این که شدت استرس شان با نزدیک شدن به محل کار افزایش پیدا کند، امری نامعمول نیست. اگر در شما نیز چنین است این را هم یادداشت کنید.
پس از چند هفته، در تشخیص استرس زاهای زندگی خود ماهرتر می شوید. ببینید آیا این عوامل محرک، نقطه مشترکی دارد یا خیر. شاید از ملاقات با یک فرد خاص در محل کار نفرت دارید، و هر بار که مجبور به انجام این کار هستید، عصبی می شوید. از خودتان بپرسید که چرا از ملاقات با این فرد بدتان می آید: آیا او غیر قابل تحمل است؟ شما را مایوس می کند؟ شما را تهدید می کند یا شما را به عجز در می آورد؟ اگر این طور است، چرا؟
نشانه های استرس
(تپش قلب ناگهانی، دست های سرد و مرطوب، تکان دادن پا یا زدن روی میز با انگشتان، سرفه های عصبی، یک احساس عمومی خستگی، دهان خشک، تنفس مشکل، درد ماهیچه ای، فشردن دندان ها به هم یا سفتی سایر ماهیچه های صورت، سفتی گردن، حرکات غیر ارادی دهان یا ابروها، عرق کردن ناگهانی، سرخ شدن صورت، سردرد، سوزش سردل، عصبانیت ناگهانی، احساس دائمی کمبود وقت، گریه ناگهانی بدون دلیل واضح، ترس دائم از شنیدن یک خبربد یا حادثه ناگوار، احساس عجز و ناتوانی، افسردگی، تشویش و اضطراب، پرحرفی، ناتوانی ناگهانی برای بیان حالات خود، پیچاندن و کشیدن موهای سر، تمیز کردن مداوم زیر ناخن ها، واکنش بیش از حد نسبت به اتفاقاتی که در اطراف رخ می دهد، تحریک پذیری بیش از حد، فقدان صبر و تحمل، ساییدن دندان ها به هم، پرنوشی، پرخوری، سیگار کشیدن بی وقفه، ناخن جویدن، کوشش برای انجام چند کار در یک زمان)
شما مجبور به درج نام این شخص در دفتر یادداشت خود نیستید( به جایش می توانید از اسامی رمزی یا اختصاری استفاده کنید). قصد شما توجه به حضور استرس، زمان احساس آن و منشا آن است. بدین منظور هر روز عصر برای مدتی کوتاه در جای خلوتی بنشینید و لحظات پر استرس روزانه خود را از روی دفتر یادداشت مرور کنید. سعی کنید هر گونه ارتباط یا الگوی مشترک بین حوادث گوناگون را کشف کنید. البته شاید ارتباطی وجود نداشته باشد، اما یافتن یک رابطه واضح بسیار کمک کننده است. همچنین جریان استرس خود را بررسی کنید.شاید شدت استرس شما از یک نقطه پایین به یک نقطه بالا افزایش پیدا کند، سپس دوباره به نقطه پایینی بازگردد. اگر این چنین است، شاید بتوانید آن را به خوبی کنترل کنید. از طرف دیگر، ممکن است استرس در شما دائما رو به افزایش باشد، سپس کمی افت کند اما دوباره به روند صعودی خود ادامه دهد. در این صورت گرفتار یک استرس بالقوه خطرناک شده اید. پس از چند هفته، به خوبی می توانید از عوامل استرس زای موثر بر خود آگاه باشید و الگوهای آن ها را بشناسید. اگر هنوز برای برخی از استرس ها علت اختصاصی نیافته اید، مایوس نشوید. روی هم جمع شدن تحریکات خفیف در طول روز، که هر یک به تنهایی بدون اهمیت است، می تواند موجب استرس شود که ظاهرا پایه و اساس قابل کشفی ندارد.
......ادامه دارد
آدرس مطب : شهرک غرب بلوار فرحزادی تقاطع دریا خ نورانی پلاک 19 طبقه سوم
تلفن : 22366770 - 021