نقرسیکی از قدیمی ترین بیماری ها در تاریخچه پزشکی است ، این بیماری ناشی از اختلال در سوخت و ساز پورینها است که به بالا رفتن اسید اوریک خون و رسوب اوراتهای سدیم به نام تافی در مفاصل کوچک و نسوج اطراف قابل تشخیص است .نقرس، درواقع شکل دردناکی از آرتروز است که توسط کریستالهای اسیداوریک که در داخل و اطراف مفاصل ایجاد میشود، به وجود می آید. نقرس شایع ترین نوع آرتروز التهابی است که در مردان شایع تر و با افزایش سن احتمال ابتلا به آن بیشتر است. نقرس در افرادی رخ می دهد کهمیزان اسیداوریک که به نام اوراتنیز شناخته می شود، در خونشان زیاد است. اورات زمانی که پورین در بدن تجزیه می شود، ایجاد می گردد. پورین مواد شیمیایی است که به طور طبیعی در بدن ما ایجاد می شود، اما در برخی مواد غذایی نیز وجود دارند.
علائم و نشانههای این بیماری
درد شدید مفاصل (بهطور معمول درگیری مفصل انگشت بزرگ پا) از جمله علائم اولیه میباشد بهطوریکه در طول ۴ تا ۱۲ ساعت اول، احساس درد بسیار شدید میباشد. در برخی از مفاصل، درد طولانی مدت شده و بهبودی در آن حاصل نمیشود. التهاب، قرمزی مفصل، ناتوانی در به حرکت درد آوردن مفصل یا مفاصل درگیر به دلیل درد و ورم شدید، از جمله سایر علائم این بیماری میباشد.
عوارض بیماری
- نقرس عود کننده:ممکن است برخی افراد در طول سال چندین بار دچار حملات نقرسی شوند که در صورت عدم درمان آسیب شدید به مفاصل میرساند.
- نقرس پیشرفته:در صورت عدم درمان نقرس ممکن است در زیر پوست افراد دانههایی تحت عنوان توفی(Tophi) تشکیل شود که در واقع همان کریستالهای اورات میباشد که در نقاط مختلف انگشتان، دستها و پاها تجمع مییابند.
- سنگ کلیه:کریستالهای اورات ممکن است در مجاری ادراری تجمع یافته و منجر به ایجاد سنگهای کلیوی نیز شوند.
پیشگیری
- مصرف زیاد مایعات
- قطع یا محدود کردن مصرف الکل
- تامین پروتئین مورد نیاز بدن از منابع کم چرب
- کاهش مصرف گوشت قرمز
- حفظ وزن در محدوده طبیعی و پرهیز از افزایش وزن
تهیه کننده : دکتر شهزاد محمدیان متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا
آدرس مطب : شهرک غرب بلوار فرحزادی تقاطع دریا خ نورانی پلاک 19 طبقه سوم
تلفن : 22366770 - 021