سیاه دانه چیست؟
سیاه دانه یک گیاه دارویی از خانواده آلاله ها (Ranunculaceae) است. به سیاه دانه زیره سیاه هم گفته می شود زیرا دانه های آن شبیه به ادویه ای به نام زیره است.
با وجود اینکه از سیاه دانه برای آشپزی استفاده می شود، شاید بیشتر به واسطه فواید بسیاری که برای سلامتی دارد، شناخته شده باشد.
سیاه دانه، سابقه ای پربار در انواع طب سنتی مانند آیورودا، یونانی، سیدها و تیب دارد. مقبره های فرعون های مصر باستان نشان می دهند که از این دانه در دوران مصر باستان نیز استفاده می شده است.
امروز از این گیاه دارویی در بسیاری از کشورهای عربی، آسیا، آفریقا و بخش هایی از اروپا برای پیشگیری یا درمان انواع بیماری ها استفاده می شود.
خواص سیاه دانه به درمان مفاصل متورم و مشکلات تنفسی همچون آسم و برونشیت کمک می کند. همچنین گفته می شود که خواص سیاه دانه از بدن در برابر بیماری های مزمن، مانند دیابت نوع ۲ و بیماری قلبی محافظت می کند.
انواع سیاه دانه
سیاه دانه به شکل دانه یا خمیر عرضه می شود که می توان از آن ها برای طعم دادن به غذا استفاده کرد.
شما همچنین می توانید سیاه دانه را به صورت اسانس روغنی، عصاره، پودر یا کپسول خریداری کنید که همگی گزینه های پرطرفداری برای استفاده از خواص این گیاه دارویی هستند.
به طور کلی، بهترین شکل مصرف سیاه دانه به نوع نیاز شما بستگی دارد. به عنوان مثال، روغن ها و خمیرها را می توان به صورت موضعی برای درمان بیماری های پوستی یا کاهش التهاب استفاده کرد.
در حالی که مصرف پودر، قرص و عصاره معمولا برای پیشگیری یا درمان التهاب داخلی و یا بیماری مزمن توصیه می شود.
خواص درمانی سیاه دانه برای درمان بیماری ها و سلامت بدن
- تحقیقات در زمینه فواید سیاه دانه نشان داده است مواد معدنی و ویتامین های موجود در سیاه دانه در درمان دیابت ، سل، بیماری های قلبی و عروقی، کم خونی و میگرن مفید است.
- اسیدهای چرب ضروری فراوان موجود در سیاه دانه آن را به نوعی مواد غذایی ضد سرطان تبدیل کرده که در حفظ سلامت پوست و مو نیز مفید است.
- سیاه دانه آهن و پتاسیم فراوانی دارد و علاوه بر تقویت سیستم ایمنی بدن، باعث رفع مسمومیت خونی و یبوست می شود که از مهمترین خواص سیاهدانه است.
- سیاه دانه دارای خواص بسیار زیادی از جمله در درمان سرطان ها، درمان زخم معده ، نابودی سموم در کبد و نیز تنظیم سیستم گوارش بدن دارد.
- خاصیت سیاه دانه برای سرماخوردگی نیز مطرح است و افرادی که بعد از ابتلا به سرماخوردگی مدام عطسه می کنند می توانند جوشانده مخلوط سیاه دانه بوداده و روغن زیتون را به مدت یک دقیقه روی پیشانی خود مرهم کنند. این مخلوط به آنها کمک می کند تا از شر عطسه ها خلاص شوند.
- برخی از درمانگران طب سنتی بر این باورند که سیاه دانه جویده شده و ترکیب شده با بزاق دهان موجب درمان زگیل می شود.
- افراد مبتلا به سینوزیت بهتر است در فصل پاییز هفته ای یک بار از بخور سیاه دانه استفاده کنند.
- مصرف سیاه دانه در وعده های غذایی برای خانم های سردمزاجی که شیر آنها برای نوزادشان کم است مؤثر است و به مرور موجب افزایش شیر آنها می شود.
سیاه دانه برای درمان درد رحم :
از خواص دارویی سیاه دانه براز بیماری زنان میتوان گفت که این دانه برای درمان درد رحم و زایمان مفید است و به همین منظور، پودر سیاه دانه را با عسل و روغن مخلوط نموده، میل کنید.
تهیه کننده : دکتر شهزاد محمدیان متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا
آدرس مطب : شهرک غرب بلوار فرحزادی تقاطع دریا خ نورانی پلاک 19 طبقه سوم
تلفن : 22366770 - 021