سندرم QT طولانی و خطر مرگ ناگهانی
ارتباطاتی بین سندرم QT طولانی و خطر مرگ ناگهانی گزارش شده است. این سندرم یک بیماری ریتم قلب است که باعث ضربان های سریع و بی نظم قلب می شود. در صورت بروز ضربان های سریع قلب فرد ممکن است غش کند. اکثر افراد مبتلا به این بیماری تشنج دارند. در برخی موارد شدید، LQTS می تواند باعث مرگ ناگهانی شود. سندرم QT طولانی ممکن است به دلیل داروهای خاص، عدم تعادل مواد معدنی یا شرایط پزشکی ایجاد شود. سندرم QT طولانی قابل درمان است. برای جلوگیری از وقایع خطرناک ضربان قلب، ممکن است لازم باشد از مصرف برخی داروها خودداری کنید. گاهی اوقات، درمان سندرم QT طولانی شامل جراحی یا دستگاه کاشتنی است.
سندرم QT طولانی با چه علائمی همراه است؟
LQTS در بسیاری از بیماران هیچ علائم خاصی ندارد. اما در برخی موارد غش کردن، رایج ترین نشانه سندرم QT طولانی است.
غش کردن ( سنکوپ ) در صورت تپش غیرطبیعی قلب رخ می دهد. ممکن است فرد در هنگام هیجان، عصبانی یا ترس یا ورزش شدید ناگهان غش کند. حتی مواردی که باعث وحشت فرد می شوند به عنوان مثال تلفن یا ساعت زنگ دار می توانند باعث از هوش رفتن بیمار شوند. برخی افراد قبل از غش کردن علامت هشدار دهنده مانند سبکی سر، تپش قلب، ضعف یا تاری دید را تجربه می کنند.
در برخی از افراد مبتلا به LQTS نیز ممکن است تشنج رخ دهد. به طور کلی، در این شرایط قلب به ریتم طبیعی خود برمی گردد. اگر این امر به خودی خود اتفاق نیفتد، یا اگر به موقع از دفیبریلاتور خارجی برای تنظیم ضربان قلب به حالت عادی استفاده نشود، مرگ ناگهانی رخ می دهد.
بیشتر افراد با علائم سندرم QT طولانی، اولین حمله خود را در 40 سالگی تجربه می کنند. با این حال، علائم و نشانه های مادرزادی سندرم QT طولانی می تواند در نوزادان در طی هفته های اول تا ماه های بعد از تولد، یا در کودکی یا بعد از آن رخ دهد. برخی از افراد مبتلا به سندرم مادرزادی طولانی مدت QT هرگز علائم و نشانه هایی ندارند. علائم و نشانه های سندرم QT طولانی ممکن است در هنگام خواب رخ دهد.
در سندرم QT طولانی چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر در حین فعالیت بدنی یا هیجان عاطفی یا بعد از مصرف هر داروی جدیدی ناگهان غش کردید، با پزشک خود تماس بگیرید. اگر یکی از بستگان درجه یک (والدین، خواهر و برادر یا فرزند) به سندرم QT طولانی مبتلا هستند، بهتر است که پزشک را در جریان بگذارید. سندرم QT طولانی می تواند جنبه ارثی داشته باشد.
سندرم QT نوعی اختلال در ریتم قلب است که در اثر ناهنجاری در سیستم الکتریکی قلب ایجاد می شود. در این وضعیت ساختار قلب طبیعی است.
به طور معمول، قلب در هنگام هر ضربان قلب، خون را به بدن می فرستد. حفره های قلب برای پمپاژ خون منقبض می شوند. این عمل هماهنگ توسط سیستم الکتریکی قلب شما کنترل می شود. سیگنال های الکتریکی (تکانه ها) از بالا به پایین قلب حرکت می کنند و باعث انقباض و ضرب و شتم آن می شوند. بعد از هر ضربان قلب، سیستم دوباره شارژ می شود تا برای ضربان قلب بعدی آمادگی لازم را به دست آورد.
در سندرم QT طولانی، شارژ مجدد بین ضربان ها سیستم الکتریکی قلب شما بیش از حد معمول طول می کشد. به این تأخیر که اغلب در الکتروکاردیوگرام (ECG) دیده می شود، یک فاصله QT طولانی مدت گفته می شود.
سندرم طولانی مدت QT مادرزادی
اگر با این بیماری متولد شده باشید، به آن سندرم مادرزادی طولانی مدت QT گفته می شود. برخی از اشکال سندرم QT طولانی در نتیجه یک جهش ژنتیکی است که از طریق خانواده ها منتقل می شود و جنبه ارثی دارد. پزشکان دو شکل از سندرم مادرزادی طولانی مدت QT را توصیف کرده اند:
- سندرم رومانو وارد (فرم اتوزوم غالب).این شکل رایج در افرادی رخ می دهد که فقط یک نوع ژن را از یکی از والدین به ارث می برند.
- سندرم Jervell و Lange-Nielsen (فرم اتوزوم مغلوب).این فرم نادر معمولاً زودتر اتفاق میفتد و شدیدتر است. در این سندرم، کودکان انواع ژن معیوب را از هر دو والدین دریافت می کنند. در این شرایط کودکان با سندرم QT طولانی و ناشنوایی متولد می شوند.
سندرم QT طولانی اکتسابی
اگر یک بیماری پزشکی یا دارویی زمینه ساز آن باشد، به آن سندرم QT طولانی اکتسابی گفته می شود. این نوع سندرم QT طولانی معمولاً در صورت شناسایی علت اصلی قابل برگشت است. بیش از ۱۰۰ دارو می تواند فاصله QT را در افراد سالم افزایش دهد و باعث سندرم QT طولانی اکتسابی شود.
داروهایی که می توانند باعث سندرم QT طولانی اکتسابی شوند، عبارتند از:
- برخی از داروهای ضد تهوع
- داروهای ضد افسردگی و ضد روان پریشی خاصی
- دیورتیک هایی که باعث عدم تعادل الکترولیت ها و کاهش پتاسیم می شوند.
- داروهای ریتم قلب، به ویژه داروهای ضد آریتمی که فاصله QT را طولانی می کنند.
- داروهای ضد قارچی خاصی که از طریق دهان برای درمان عفونت های مخمر استفاده می شود.
- آنتی بیوتیک های رایج خاص، مانند اریترومایسین، آزیترومایسین (زیتروماکس، زمکس) و سایر موارد
اگر بیماری شما ناشی از دارو باشد، ممکن است سندرم QT طولانی ناشی از دارو نامیده شود. همیشه در مورد تمام داروهایی که می خورید، از جمله داروهایی که بدون نسخه می خرید، به پزشک خود بگویید.
سایر دلایل سندرم QT طولانی اکتسابی، عبارتند از:
- ابتلا به کووید ۱۹
- سطح پتاسیم پایین ( هیپوکالمی )
- سطح پایین کلسیم ( هیپوکلسمی )
- سطح منیزیم کم (هیپومنیزمی)
به نظر نمی رسد مقاربت جنسی در بیماران با سندرم QT طولانی خطر بالایی داشته باشد. بارداری و زایمان با افزایش خطر علائم در زنان مبتلا به سندرم QT طولانی همراه نیست. با این حال، اگر شما این بیماری را دارید و باردار هستید، پزشک می تواند شما را در حین و بعد از بارداری به دقت کنترل کند .
.درمان سندرم QT طولانی شامل تغییر شیوه زندگی، داروها و احتمالاً جراحی یا سایر اقدامات است.هدف از درمان جلوگیری از ضربان قلب نامنظم و مرگ ناگهانی است. پزشک مناسب ترین گزینه های درمانی را براساس علائم و نوع سندرمQT طولانی انتخاب می کند. پزشک حتی اگر اغلب علائم و نشانه هایی نداشته باشید ممکن است درمان را پیشنهاد کند.
آدرس مطب : شهرک غرب بلوار فرحزادی تقاطع دریا خ نورانی پلاک 19 طبقه سوم
تلفن : 22366770 - 021