عوارض سندروم تخمدان پلی کیستیک
عدم تخمک گذاری مرتب و بنابراین ایجاد اشکال در باردار شدن- خونریزی های نا منظم رحمی و در صورت عدم توجه و درمان، ضخامت غیر طبیعی پوشش داخلی رحم و حتی ایجاد سرطان رحم در سن بالاتر است و ممکن است حتی بعد از بارداری یکسری عوارض حاملگی زودرس همچون سقط، سقط مکرر و یا عوارض دیر رس مانند مسمومیت بارداری، دیابت بارداری یا کاهش رشد داخل رحمی جنین ظاهر شوند.
دیگر عوارض مهم آن مشکلات قلبی عروقی، افزایش فشار خون و عدم تحمل قند و بروز دیابت تیپ دو و کبد چرب و کاهش سطوح خونی ویتامین D3 است، که احتمال این عوارض با چاقی و سابقه فامیلی بالا می رود و بنابراین تمام مبتلایان سندروم تخمدان پلی کیستیک باید از نظر خطر این عوارض در مراجعه به پزشکان بررسی شوند.
این بررسی شامل اندازه گیری مرتب وزن، دور کمر، فشار خون، تست تحمل قند و چربی خون است و از دیگر عوارض مهم این سندروم، احتمال بروز افسردگی و اضطراب در اثر مشکلات مزمن و از دست دادن اعتماد به نفس به علت ظاهر فیزیکی است که فرد را از توجه به خود باز می دارد و لذا شخص در یک سیکل معیوب قرار می گیرد و بنابراین این افراد نیاز به توجه خاص می باشند.
این سندروم زمینه چند عاملی دارد یعنی علاوه بر زمینه ارثی عوامل محیطی هم در آن دخالت دارد. یکی از مهمترین آن ها سبک زندگی بوده که خود شامل عادات غذایی، میزان تحرک، استرس و حتی سیکل خواب در این افراد است. آنچه مسلم است پدیده چاقی احتمال بروز آن را افزایش می دهد. البته خود این سندروم با چاقی به خصوص چربی شکم واحشایی همراه است.
علت دقیق آن مشخص نیست و یکی از علل مطرح آن بالا بودن سطح انسولین خون است و در واقع یکی از مشکلات زیر بنایی موجود عدم وجود تعادل هورمونی در آنهاست یعنی تخمدان های این افراد استروژن و هورمون مردانه بیش از حد طبیعی می سازد. مناسب ترین روش برای تشخیص زودرس و پیگیری سندروم تخمدان پلی کیستیک، بهره گیری از سونوگرافی بوده که با سونوگرافی واژینال دقیق تر بوده و در دختران که سونوگرافی شکمی انجام می شود باید از بررسی حجم تخمدان استفاده کرد و هرچه تعداد فولیکولهای تخمدان بیشتر باشد حجم تخمدان بیشتر افزایش می یابد.
هم اکنون در برخی از کشورها در حال مطالعه بر روی فرزندان مادران با تخمدان پلی کیستیک هستند که باید از زمان نوزادی مراقب سلامتی آنها بوده تا از چاقی آنها پیشگیری نموده و از ابتلا به عوارض طولانی مدت مانند فشار خون بالا جلوگیری نمود. در دو سال اول بعد از بلوغ، برای موارد بی نظمی پریودها نمی توان به راحتی تشخیص تنبلی تخمدان داد و در سونوگرافی به جای تعداد فولیکولها باید حجم تخمدان ها گزارش شود. اما در صورت چاقی و مو های زائد باید هشدار های لازم به خصوص از نظر کاهش وزن داده شود.
یک رژیم غذایی سالم و فعالیت بدنی بیشتر میتواند به کاهش وزن و کاهش علائم کمک کند. همچنین یک رژیم غذایی سالم میتواند به بدن شما در استفاده موثرتر از انسولین کمک کند، سطح گلوکز خون را کاهش دهد و شانس برگشت قدرت تخمکگذاری را افزایش دهد.
آدرس مطب : شهرک غرب بلوار فرحزادی تقاطع دریا خ نورانی پلاک 19 طبقه سوم
تلفن : 22366770 - 021