عوامل موثر بر جذب مایعات در ورزشکاران
دو عامل اصلی موثر بر جذب مایعات حس تشنگی و چشایی است تشنگی احساس خشکی دهان و گلو است که با نیاز بدن برای مصرف مایعات بیشتر ارتباط دارد. پاسخ انسان چه خوب یا بد به مواد داخل دهان حس چشایی نام دارد انسان آنچه را که دوست دارد یا برایش مطبوعتر ،است بیشتر مصرف می.کند بیشتر ورزشکاران به آب زدایی ارادی دچارند زیرا به اندازه کافی مایعات نمی،نوشند با آنکه در دسترسشان .است مصرف ناکافی مایعات توسط ورزشکاران احتمالاً از نبود احساس تشنگی ناشی میشود.
شروع تشنگی ممکن است نتیجه عادت ،نیاز به اثر گرمایشی مصرف مایعات گرم یا خنک کنندگی مصرف مایعات سرد باشد. افزایش اسمولالیته پلاسما بین ۲ تا ۳ درصد برای ایجاد تشنگی مورد نیاز .است احساس تشنگی به کاهش مایعات بدن حساسیت کمی دارد به طوری که کاهش حجم مایعات بدن نزدیک به ۱۰ درصد حجم خون برای تحریک تشنگی نیاز احساس تشنگی اغلب در ورزشکاران با تاخیر ایجاد می،شود زیرا تا زمانی که ۱/۵ تا ۲ لیتر آب بدن ورزشکار از دست نرود ظاهر نمی،شود بنابراین علائم ضعیفی از نیاز به مایعات در ورزشکاران وجود دارد اگر ورزشکار پس از احساس تشنگی مایعات مصرف کند امیدی برای بازگشت به حالت مطلوب ،آبرسانی وجود ندارد. واضح است که بدلیل تاخیر در سازوکار تشنگی ورزشکاران باید فارغ از احساس تشنگی مصرف مایعات را با زمانبندی تجربه کنند .
رنگ، طعم بو،دما و ظاهر نوشیدنیها نقش مهمی در تعیین مطلوب بودن مصرف آنها داردو به نظر میرسد ورزشکاران نوشیدنیهای سرد و مطبوع با طعم شیرین و ملایم را ترجیح می.دهند اغلب نوشیدنیهای با شیرینی زیاد در حدود ۱۲ درصد محلول کربوهیدرات ولی نوشیدنیهای با ۶ یا ۷ درصد محلول کربوهیدرات به راحتی قابل جذب هستند و تشنگی را بیشتر میکنند. در حین فعالیت بدنی قابل تحمل نیستند.با وجود ،این هنگامی که فعالیتی صورت نمیگیرد عکس آن ممکن است درست باشد و این نکته به یک پدیده جالب فعالیت ورزشی اشاره دارد مزهٔ غذا و نوشیدنی در حین فعالیت با زمانی که فعالیت نمیکند متفاوت است ،بنابراین ورزشکاران در تعیین مایعات مطلوبی که در حین فعالیت مصرف میکنند باید با دقت عمل کنند.
تهیه کننده دکتر شهزاد محمدیان متخصص تغذیه ورزشی از استرالیا
آدرس مطب : شهرک غرب بلوار فرحزادی تقاطع دریا خ نورانی پلاک 19 طبقه سوم
تلفن : 22366770 - 021