چرا صبحانه مهم است؟
وقتی از خواب شبانه خود بیدار می شوید ، ممکن است تا 10 ساعت غذا نخورده باشید. صبحانه ذخیره انرژی و مواد مغذی بدن شما را دوباره جبران می کند.
منبع انرژی بدن گلوکز است. گلوکز از کربوهیدرات هایی که می خورید تجزیه و جذب می شود. بدن بیشتر انرژی خود را به صورت چربی ذخیره می کند. اما بدن شما مقداری گلوکز را نیز به عنوان گلیکوژن ذخیره می کند ، بیشتر آن در کبد و مقادیر کمتری در عضلات است.
در مواقع ناشتایی (نخوردن غذا) مانند یک شب ، کبد گلیکوژن را تجزیه کرده و به عنوان گلوکز در جریان خون آزاد می کند تا سطح قند خون شما ثابت بماند. این امر به ویژه برای مغز شما که تقریباً کاملاً به گلوکز برای تأمین انرژی متکی است بسیار مهم است.
صبح ، پس از 12 ساعت بدون غذا ماندن ، ذخیره گلیكوژن شما كم است. هنگامی که تمام انرژی موجود در ذخایر گلیکوژن شما تمام شد ، بدن شروع به تجزیه اسیدهای چرب کرده و انرژی مورد نیاز خود را تولید می کند.
خوردن صبحانه سطح انرژی شما را افزایش می دهد و سطح گلیکوژن شما را آماده می کند تا متابولیسم بدن را در روز حفظ کند.
غذاهای صبحانه سرشار از مواد مغذی کلیدی مانند فولات ، کلسیم ، آهن ، ویتامین های گروه B و فیبر هستند. صبحانه مقدار زیادی از کل مواد مغذی روزانه شما را تأمین می کند. در حقیقت ، افرادی که صبحانه می خورند بیشتر از افرادی که این کار را انجام نمی دهند ، ویتامین ها و مواد معدنی توصیه شده روزانه را دریافت می کنند.
ویتامین ها ، مواد معدنی و سایر مواد مغذی ضروری فقط از طریق غذا بدست می آیند ، بنابراین حتی اگر بدن شما بتواند انرژی لازم بدن را از وعده های بعدی دریافت کند باز هم برای حفظ سلامتی و نشاط باید سطح ویتامین و مواد معدنی خود را با صبحانه بالا ببرید.
خوردن صبحانه ممکن است به شما در کنترل وزن کمک کند زیرا:
از نوسانات زیاد در سطح گلوکز خون جلوگیری کرده و به شما در کنترل اشتها کمک می کند
صبحانه قبل از اینکه واقعاً گرسنه نشوید شما را سیر می کند
صبحانه قدرت مغزی را افزایش می دهد
اگر صبحانه نمی خورید ، ممکن است کمی احساس ضعف کنید و برای تمرکز روی کارها تلاش کنید. این به این دلیل است که مغز شما انرژی (گلوکز) مورد نیاز برای ادامه کار را دریافت نکرده است. مطالعات نشان می دهد که صبحانه نخوردن بر عملکرد ذهنی شما تأثیر می گذارد
کودکان و نوجوانانی که به طور منظم صبحانه می خورند نیز در مقایسه با کسانی که صبحانه را حذف می کنند عملکرد تحصیلی بهتری دارند. آنها همچنین ارتباط بیشتری با معلمان و دیگر بزرگسالان در مدرسه دارند ، که منجر به نتایج مثبت و بهداشتی بیشتری می شود.
یک صبحانه سالم ممکن است خطر ابتلا به بیماری را کاهش دهد
در مقایسه با افرادی که صبحانه نمی خورند ، کسانی که به طور منظم صبحانه می خورند احتمال ابتلا به چاقی و دیابت نوع 2 کمتر است. همچنین برخی شواهد نشان می دهد افرادی که صبحانه نمی خورند ممکن است در معرض خطر بیشتری از بیماری های قلبی عروقی باشند.
افرادی که صبحانه می خورند به طور کلی رژیم های غذایی سالم بیشتری دارند ، عادات غذایی بهتری دارند و در طول روز کمتر گرسنه تنقلات می شوند نسبت به افرادی که صبحانه را حذف می کنند. کودکانی که صبحانه کافی نمی خورند نه تنها برای بقیه روز بلکه در طولانی مدت نیز گزینه های غذایی نامناسب را انتخاب می کنند.
افرادی که صبحانه را حذف می کنند ، در اواسط صبح یا بعد از ظهر تمایل به خوردن تنقلات دارند این می تواند یک مشکل باشد
اگر صبحانه را کنار می گذارید ، یک میان وعده مغذی مانند میوه های تازه ، ماست و ساندویچ سبوس دار را امتحان کنید تا در گرسنگی اواسط صبح به شما کمک کند.
صرف صبحانه
در تازه ترین نظرسنجی ملی تغذیه استرالیا در کودکان و نوجوانان کنار گذاشتن صبحانه رایج است ، اگرچه اکثریت به طور مداوم صبحانه را حذف نکردند.
کسانی که به احتمال زیاد صبحانه را حذف می کنند افرادی هستند که:
اضافه وزن دارند
سطح فعالیت بدنی کمتری دارند
خواب کافی ندارند
از خانواده های تک والد یا کم درآمد هستند.
برخی از دلایل متداول در کنار گذاشتن صبحانه عبارتند از:
وقت کافی برای میل صبحانه ندارند یا می خواهند وقت اضافی را در رختخواب بگذرانند
تلاش برای کاهش وزن
از غذاهای صبحانه دلزده شده اند
صبح احساس گرسنگی نمیکنند
هزینه خرید غذاهای صبحانه
دلایل فرهنگی
اگر صبحانه نمی خورید ، سعی کنید محتوای غذایی را که در صبحانه همراه با ناهار و شام از دست داده اید ، جبران کنید.
ایده هایی برای غذاهای سالم صبحانه
تحقیقات نشان داده است که غذاهای صبحانه که به راحتی در خانه تهیه می شوند ، دانش آموزان بیشتر صبحانه می خورند. برخی از پیشنهادات غذاهای صبحانه عبارتند از:
فرنی ساخته شده از جو دوسر - هنگام انتخاب جو دو سر، به سراغ نوع ساده بروید و بعد میوه و شیر را به آن اضافه کنید
غلات سبوس دار با شیر ، ماست طبیعی و میوه های تازه
میوه های تازه و آجیل های خام
پودر سبوس داربا یک لیوان شیر
نان تست سبوس داربا حبوبات پخته شده(خوراک عدسی،خوراک لوبیا و...)
تخم مرغ له شده یا آب پزشده با نان سبوس دار
اسموتی هایی که از میوه ها یا سبزیجات تازه ، ماست طبیعی و شیر تهیه می شوند
برخی از افراد در هنگام صبح میل به خوردن صبحانه ندارند:
شاید به این دلیل است كه آنها آخرین وعده غذایی خود را در شب بسیار دیر وقت میل میکنند یا غذاهای معمولی صبحانه را جذاب نمی دانند
اگر صبح زود خوردن صبحانه برای شما سخت است باید:
اندازه وعده های غذایی خود را در وعده شام کاهش دهید و زودتر بخورید تا صبح گرسنه باشید
صبح هنگام هرگونه عادت اتلاف وقت (مانند بررسی ایمیل های خود یا گذراندن وقت در شبکه های اجتماعی) را کنار بگذارید و به جای آن از این زمان برای صبحانه استفاده کنید.
شب قبل خود را برای روز بعد آماده کنید تا صبح وقت خود را برای صرف صبحانه آزاد کنید.
منبع:Nutrition Society of Australia
آدرس مطب : شهرک غرب بلوار فرحزادی تقاطع دریا خ نورانی پلاک 19 طبقه سوم
تلفن : 22366770 - 021