روی یا زینک (Zinc یا Zin) یک ماده معدنی کمیاب است که انسان برای سالم ماندن به آن نیاز دارد.
چه کسانی نیاز به دریافت روی بیشتری در برنامه روزانه دارند؟
این نکته حائز اهمیت است و بایستی همه ی خانم ها و آقایان بدانند که خانم های شیرده و باردار و افرادی که دارای فعالیت ورزشی مرتب و منظم هستند، نیاز به روی بیشتری نسبت به سایر افراد دارند و اگر مقدار دریافت آنها از روی، کافی نباشد دچار کمبود آن و عوارض حاصل از آن خواهند شد.
افرادی که در طی روز سیگار زیادی می کشند به مقدار بیشتری روی نسبت به سایرین نیازمند هستند.
بیمارانی که دارای مشکلات کبدی و کلیوی هستند، هم چنین بیماران مبتلا به دیابت، نیازمند به روی بیشتری هستند.
در هنگام ابتلا به عفونت ها، نیاز به دریافت روی، بیشتر از سایر مواقع است.
کسانی که دچار سوختگی شده اند و یا بیمارانی که سکته های قلبی ( آنفارکتوس قلبی ) کرده اند، هم چنین افرادی که دچار آرتروز هستند، بیشتر از حد معمول به روی نیاز دارند.
علائم کمبود زینک (روی) در بدن و برنامه غذایی کامل برای رفع آن
تغییرات در وضعیت جسمی ، عصبی و ظاهری شما می تواند بخشی از نشانه کمبود زینک باشد ، از یک دل پیچه ی دردناک تا اختلال حواس که هر زمان به آن برخوردید بایستی نگران شوید. روی یکی از مواد غذایی بسیار ضروری در بدن انسان می باشد. همانطور که در ادامه اینب خش از سلامت نمناک گفته شده است مصرف روی در زنده نگه داشتن انسان یک نقش کل واحد را دارد. از این رو از آن به عنوان یک ماده معدنی بسیار مهم یاد می شود. در استخوان ها ، سلول ها ، بافت ها و مایعات بدن مقدار زیادی روی وجود دارد. همچنین در مایع منی و غده پروستات مردنیز یافت می شود.
اگر بدن شما دچار کمبود روی شده باشد، باعث ایجاد مشکل هایی در بدن خواهد شد، به این علت که کمبود روی پنجمین بیماری عمده در جهان می باشد. پس اگر می خواهید بدانید که دچار کمبود روی هستید مقاله زیر را بخوانید. این یک مسئله مهم بهداشتی است و به مرگ چندین نفر در سرتاسر جهان منجر شده است. چند عامل دیگری که باعث کمبود روی در بدن می شوند عبارتند از:بیماریهای کبدی، گوارشی، دیابت، رژیم گیاهی، اعتیاد به الکل و...
مزایای استفاده از قرص ، مکمل های خوراکی و خود منابع طبیعی زینک برای سلامتی:
1. تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش خطر ابتلا به عفونت:
زینک یا همان روی برای رشد و عملکرد طبیعی بسیاری از سلول های ایمنی بدن، لازم و ضروری است. به علت نقش حیاتی که بر سیستم ایمنی بدن دارد، حتی کمبود خفیف آن، می تواند عملکرد ایمنی را مختل کند و خطر ابتلا به عفونت باکتریایی، ویروسی و انگلی را افزایش دهد. در بیماری های مرتبط با کمبود قدرت سیستم ایمنی بدن (به عنوان مثال، بیماری کم خونی داسی شکل، عفونت ویروس اچ آی وی (HIV)، سندرم داون و در افراد مسن) قرص زینک می تواند فعالیت سلول های کشنده ی طبیعی، تولید لنفوسیت و مقاومت در برابر عفونت را ترمیم کند.
مطالعات بر روی افراد مبتلا به HIV با میزان پایین روی در خون شان نشان می دهد که مصرف مکمل ها با کم شدن عفونت ها و کم شدن خطر نقص ایمنی بدن همراه است.
با این حال، مکمل باید با احتیاط مصرف شود، زیرا روی بیش از حد ممکن است علائم بیماری را بدتر کند. افراد مبتلا به آکرودرماتیت انتروپاتیک (یک اختلال ژنتیکی موثر روی جذب روی)، میزان بالای عفونت را تجربه می کنند. قرص زینک در دوزهای درمانی باعث بهبود کامل می شود.
بسیاری از مطالعات نشان داد ه اند که مصرف روی در نوزادان و کودکان در کشورهای در حال توسعه موجب کاهش مدت زمان، شدت و شیوع اسهال حاد و مزمن، عفونت های حاد دستگاه تنفسی و مالاریا می شود.
اثرات مشابهی نیز برای سایر بیماری های عفونی در انسان گزارش شده است از جمله شیگلوز، جذام، سل، لیشمانیاز، هپاتیت C و سرماخوردگی (با افزایش سیتوکین های Th1)
از طرف دیگر،میزان بیش از حد روی ممکن است سیستم ایمنی بدن را سرکوب کند. یک مطالعه روی مردان سالم نشان داد که دوز بالای روی باعث کاهش چندین عملکرد ایمنی، از جمله فعال سازی لنفوسیت ها، فاگوسیتوز و نوتروفیل ها می شود.
بزرگسالان به چه مقدار و چه نوع زینکی نیاز دارند؟
دکتر ویل توصیه می کند بزرگسالان باید روزانه پانزده میلی گرم مکمل زینک یا سی میلیگرم سبزیجات حاوی زینک مصرف کنند. بنابراین اگر رژیم غذایی مناسبی داشته باشید دیگر نیاز به مصرف مکمل نمی باشد.
مطابق مطالعات موسسه سلامتی ملی، نوزاد هفت ماهه تا سه ساله باید روزانه سه میکروگرم، کودک چهار ساله تا هشت ساله پنج میکروگرم، نوجوان نه تا سیزده ساله هشت میکروگرم، مرد چهارده ساله و بزرگتر یازده میکروگرم، خانم چهارده تا هجده ساله نه میکروگرم، خانم باردار چهارده تا هجده ساله سیزده میکروگرم و خانم باردار نوزده ساله و بزرگتر یازده میکروگرم زینک مصرف کنند.
بهترین زمان برای مصرف قرص زینک چه زمانی است؟
بهترین زمان برای مصرف مکمل زینک 1 ساعت قبل یا 2 ساعت بعد از غذا می باشد. اما متاسفانه برخی افراد با خوردن این مکمل مشکلات گوارشی پیدا می کنند که در این صورت بهتر است مکمل همراه غذا مصرف شود. همچنین در صورت مصرف مکمل های دیگر بهتر است بین مصرف مکمل زینک با سایر مکمل ها از جمله آهن و کلسیم چند ساعت فاصله باشد.
چه غذاهایی دارای زینک بیشتری است؟
غذاهای حیوانی مانند گوشت، تخم مرغ و صدف غنی از زینک هستند. منابع گیاهی شامل حبوبات (لوبیا، نخود، عدس، سویا)، تخمه کدو، آجیل ها و غلات نیز سرشار از زینک می باشند که برای افراد گیاه خوار مناسب هستند.
آیا مصرف بیش از حد زینک مشکل ایجاد می کند؟
مصرف هر ماده غذایی در حد اعتدالش می تواند برای شما مفید باشد و کمتر یا بیشتر از حد نرمال آن عوارض جانبی دارد. مقدار زیاد زینک یا مکمل آن نیز اثر عکس داشته و باعث کاهش ایمنی بدن، تداخل با جذب مس، کمبود مس در بدن و افزایش احتمال کم خونی می شود. مقدار زیاد زینک همچنین باعث حالت تهوع، سردرد، ناراحتی معده و استفراغ می شود.
آدرس مطب : شهرک غرب بلوار فرحزادی تقاطع دریا خ نورانی پلاک 19 طبقه سوم
تلفن : 22366770 - 021