مصرف الکل در ورزشکاران
نوشیدنی های حاوی اتانول؛
با وجود اینکه مغذی هستند(7 کالری در گرم انرژی تولید می کند)، اما یک ماده ی غیر مغذی به حساب می آیند. این بدان علت است که مصرف بیش از اندازه ی آنها، متابولیسم طبیعی ویتامین ها و بنابراین پیش سازی های اصلی انرژی(کربوهیدرات، پروتئین و چربی) را مهار می کند. مهمتر این که، آنها را نباید به عنوان یک ماده ی مغذی اصلی گرفت. آنها موادی سمی هستند و ظرفیت سم زدایی انسان دارای محدودی می باشد. این مواد، هنگام پردازش، دیگر مواد سمی را نیز فعال می کند.
مصرف منظم و بالای این نوشیدنی ها خطر ابتلا به بیماریهایی مانند سرطان های کبد، دهان، حلق و مری (سه سرطان اخیر با احتمال بیش تری در افرادی که این نوشیدنی ها را همراه با سیگار یا تنباکو مصرف می کنند، رخ می دهد) و بیماریهای سیروز کبدی (حالتی که قسمت زیادی از کبد فیبروزی شده و دیگر عملکرد قبل را ندارد) را افزایش می دهد. افزون بر این، این نوشیدنی ها می توانند یک ماده ی مغذی آزار دهنده برای همه ی قسمت های دستگاه GI باشد و ممکن است موجب سوء جذب مواد مغذی شود. این نوشیدنی ها دفع ادراری کلسیم و منیزیم را افزایش می دهد. منیزیم سازه ای موثر در آنزیم های انتقال دهنده ی گروه فسفات می باشد، بنابراین برای متابولیسم انرژی مورد نیاز است. مصرف منظم این نوشیدنی ها جذب منیزیم را کاهش (دفع ادراری منیزیم را افزایش می دهد) و دفع منیزیم از طریق عرق ریزی را افزایش می دهد. پیامد این وضعیت افزایش گرفتگی های عضلانی، ضعف و بی نظمی های ضربان قلب است. ممکن است، ورزشکاران با مصرف منظم این نوشیدنی ها دچار کمبود منیزیم شوند.
این نوشیدنی ها با ایجاد اختلال در عملکرد کبد، می تواند متابولیسم طبیعی و ذخیره ی مواد مغذی را با مشکل مواجه نماید. در کل، این نوشیدنی ها برای جبران سوء تغذیه و اصلاح آسیب هایی که ایجاد کرده، نیاز به مواد مغذی را افزایش می دهند. سوء مصرف این نوشیدنی ها می تواند قلب را ضعیف کند؛ عملکرد مغز و اعصاب را مختل نماید؛ چربی های خون را افزایش دهد (به ویژه تری گلیسیریدها)؛ آسیب های لوزالمعده ای را ایجاد کند (می تواند اثر قابل توجهی بر کنترل قند خون و فرآیند هضم داشته باشد) و منجر به ایجاد یک کبد سیروزی چرب شود که کارکرد مناسبی ندارد. علاوه بر افزایش خطر آسیب ورزشی که با مصرف این نوشیدنی ها ایجاد می شود، شواهدی نیز وجود دارد که نشان می دهد مصرف بیش از یکبار در روز آن می تواند اثر منفی بارزی بر عملکرد از طریق تاثیر منفی بر زمان واکنش، هماهنگی و متابولیسم انرژی داشته باشد.
اتانول دهیدروژناز(یک آنزیم کبدی) توسط کبد برای هیدروژن زدایی شکل فعال ویتامین A ساخته می شود. با این حال، با مصرف اتانول، تولید محدود شده ی اتانول دهیدروژناز، هیدروژن زدایی اتانول را مهار می کند، بنابراین، شکل سمی ویتامین A را به صورت اتانول (در خون) رها می کند. پیامد این امر، واکنش معکوس میان اتانول و ویتامین A است که می تواند منجر به مسمومیت کبد و افزایش خطر سرطان شود.
خطر آثار سلامتی مرتبط با اتانول در ورزشکاران مشخص شده است. هر چند ورزشکاران حرفه ای نسبت به غیر ورزشکاران در یک سن برابر، اتانول کمتری مصرف می کنند، اما هنوز بسیاری از ورزشکاران(به ویژه آنهایی که عضو تیم های ورزشی هستند) اتانول بیشتری نسبت به میزانی که از سلامت خوب، تغذیه خوب و عملکرد ورزشی بهینه حمایت می کند، مصرف می کنند. همچنین در مقام مقایسه ورزشکاران نوجوان غیرحرفه ای نسبت به هم سالان غیر ورزشکار خود در معرض خطر بیشتری برای نوشیدن اتانول قرار دارند. به نظر می رسد ورزشکاران مرد روزانه اتانول بیشتری نسبت به ورزشکاران زن مصرف می کنند. برای مشاهده ی آثار اصلی اتانول بر عملکرد ورزشی به جدول 8-4 مراجعه کنید.
مواد مغذی؛
دریافت مواد مغذی و فراهم بودن آنها اثر آشکاری بر متابولیسم انرژی دارد. حتی مقدار کم یکی از موارد موجود در فهرست (جدول)، مسیرهای متابولیکی عادی مصرف انرژی را با مشکل مواجه کرده و در نتیجه عملکرد ورزشی را تحت تاثیر قرار خواهد داد. علی رغم خطرهای احتمالی دریافت ناکافی مواد مغذی، سوء هاضمه، جذب ناکافی و فرآیندهای متابولیکی تغییر یافته ی ناشی از مصرف اتانول و دارو، بیشتر مردم قادر به فراهم نمودن مواد مغذی مورد نیاز بافتها می باشند که این مهر تاییدی بر عظمت دستگاه پیچیده ی انسانی است. به هر حال، هر گونه مشکل ناشی از دریافت کم مواد مغذی، مصرف بیش از حد اتانول یا بیماریهای درمان نشده، به طور منفی بر عملکرد ورزشی اثر خواهد داشت. این نکته ای است که ورزشکاران و مربیان باید همیشه آن را مورد نظر قرار دهند.
جدول 8-4 خلاصه ی آثار اتانول بر عملکرد انسان
اثر پیامد
1-افزایش خطر افت قند خون درتمرینات طولانی که اتانول باعث توقف تولید کربوهیدرات ها
توسط کبد(گلوکونئوژنز) میشود،احتمال افت قند خون بیشتر میشود.
2-افزایش از دست دادن دمای بدن افت قند خون باعث اختلال تنظیم دمای بدن به ویژه در محیط های
سرد می شود.
3-کاهش عملکرد در دوهای نیمه استقامت و استقامت با افزایش مصرف اتانول،عدم کارآیی در مسابقه های نیمه استقامت
و استقامت مشهود می گردد.
4-کاهش ارتفاع پرش عمودی کاهش 6 درصدی ارتفاع پرش عمودی و کاهش 10 درصدی
عملکرد در دوی سرعت 80 متر.
5-اثر منفی بر تمرکز اثر بر دستگاه عصبی مرکزی
6-اثر منفی بر ادراک بینایی اثر بر دستگاه عصبی مرکزی
7-اثر منفی بر زمان واکنش اثر بر دستگاه عصبی مرکزی
8-اثر منفی بر هماهنگی حرکات اثر بر دستگاه عصبی مرکزی
9-افزایش خطر آب زدایی اتانول دارای اثر افزایش دهنده ادرار میباشد.
10-بازسازی ضعیف گلیکوژن
پس از تمرین(در دوره ی بازگشت
به حالت اولیه) اتانول باعث اختلال وضعیت کربوهیدرات کبد می شود و ممکن است
باعث اختلال ذخیره ی گلیکوژن در عضله شود.
11-بازگشت به حالت اولیه ضعیف
پس از تمرین اتانول باعث اختلال ترمیم بافتهای آسیب دیده می شود.
فعالیت بدنی نیاز بده به سوخت و فرآیندهای متابولیکی درگیر در استفاده از آن را افزایش می دهد. هر سازه ای که تامین کالری های کافی برای حمایت از نیاز سلول را محدود نماید و یا توانایی سلول ها را برای متابولیسم مناسب سوخت فراهم شده تغییر دهد، اثری منفی بر عملکرد بدن خواهد داشت. سازه هایی مانند مصرف غذای کافی و مصرف هوشیارانه و بهینه ی داروها و مکمل ها و پرهیز از مصرف منظم اتانول در کنترل خود ورزشکار می باشند. سازه های دیگر مانند بیماریهایی که ممکن است مصرف غذا و جذب آن را تغییر دهند در کنترل ورزشکاران نیستند (مانند بیماری های روده ای، بیماری کرون و بیماریهای دستگاه GI) و راه حل های درمانی مختلفی دارند. ورزشکاران باید همواره به دنبال رهنمود های پزشکی در این زمینه باشند؛ رهنمود هایی که می توانند آثار بد این شرایط بر سلامت و عملکرد را بهبود بخشند. در آخر، اگر سوخت به سلول دارای ظرفیت سوزاندن نرسد، تلاش ورزشکار به طور موفقیت آمیز به پایان نمی رسد.
آدرس مطب : شهرک غرب بلوار فرحزادی تقاطع دریا خ نورانی پلاک 19 طبقه سوم
تلفن : 22366770 - 021