انواع کم خونی در ورزشکاران
کم خوني ناشي از ورزش
هموگلوبين موجود در گلبولهاي قرمز خون عامل اصلي نقل و انتقال اکسيژن و دي اکسيد کربن است. ميزان هموگلوبين خون افرادي که به طور مرتب ورزش ميکنند نسبت به افراد بيتحرک کمتر است که به اين کم خوني که با کاهش آهن همراه نيست، کم خوني کاذب ناشي از ورزش ميگويند.
طی فعاليت استقامتي (مانند پيادهروي طولاني مدت) حجم پلاسما که بيشتر آن آب است به دليل اعمال فشار بر روي مويرگها ، رانش آب پلاسما به عضلهها به دليل توليد موادي مانند اسيد لاکتيک در آنها و تعرق، کاهش مييابد و خون غليظ ميشود و در نتيجه توانايي گردش و جريان سريع خون در رگها و مويرگها کاهش مييابد. براي سازگاري با اين پديده، بدن پاسخي رفلکسي ايجاد ميکند که باعث افزايج حجم پلاسما ميشود.
اين افزايش در حجم پلاسما باعث کاهش هموگلوبين ميشود که به آن کم خوني ناشي از ورزش ميگويند. در اين کم خوني کاذب، در واقع ميزان هموگلوبين خون ثابت است و افزايش حجم پلاسما از مقدار کل هموگلوبين خون نميکاهد بلکه آن را رقيق ميکند و در نتيجه ميزان هموگلوبين در هر واحد حجم خون بيشتر ميشود. بدن با اين سازگاري و پاسخ فيزيولوژيک به کاهش حجم پلاسما باعث بالا رفتن ظرفيت حمل اکسيژن خون مي شود و در نتيجه اکسيژن به ميزان کافي و به سرعت در دسترس عضلهها فعال درگير در فعاليت استقامتي قرار ميگيرد. ميزان و شدت کم خوني ناشي از ورزش با شدت و مدت فعاليت رابطه مستقيم دارد. قابل ذکر است که اين کم خوني و افزايش حجم پلاسما چند روز پس از قطع تمرين به حالت طبيعي باز ميگردد.
کسی که دچار رقیقشدن خون میگردد، نباید به عنوان یک شرایط آنمی واقعی در نظر گرفته شود، بلکه بایستی به عنوان یک واکنش سازگاری به ورزش تلقی گردد , ما با یک کمخونی واقعی سر و کار نداریم. به همین علت واژه”کمخونی کاذب” ایجاد میشود.
کمخونی فروپنیک
یک نوع کمخونی دیگری در ورزشکاران رایج است که به ان کمخونی فروپنیک می گوند این نوع کم خونی با کاهش عملکرد ورزشکاران به ویژه افراد ماراتن در ارتباط است به همین علت بیشترین تحقیقات در آنها صورت میگیرد. این علت میتواند با وجود هموگلوبین در ادرار (هموگلوبین اوریا)، وجود خون در ادرار (هماچوریا)، کاهش خون معده و روده و کاهش آهن به دلیل تعریق زیاد باشد.
-هموليز ناشي از ورزش
در هنگام ورزش ممکن است گويچههاي قرمز خون متلاشي شوند. با کاهش تعداد و عملکرد اين گلبولها اکسيژن رساني به بافتها، که مهمترين وظيفه آنهاست، دچار اختلال ميشود و بدين ترتيب بر روي عملکرد ورزشکار اثر منفي ميگذارد. ديواره سلولي گويچههاي قرمز با افزايش دماي بدن ، افزايش شدت جريان خون و برخورد اين گلبولها با ديواره عروق دچار شکنندگي و پارگي ميشود. هموليز داخل عروق، بيشتر در دوندههاي ماراتن به دليل تماس مداوم کف کفش و پا با زمين ديده ميشود هرچند در ورزشهاي ديگر مانند شنا و به ويژه در ورزشهاي پر برخورد مانند ورزشهاي رزمي نيز ديده ميشود. هموليز ناشي از ورزش نگران کننده نيست، زيرا درصد کمي از گلبولهاي قرمز به دليل ورزش کردن دچار پارگي ميشوند و از طرفي در افراد سالم گلبولهاي جوان به سرعت جايگزين گلبولهاي هموليز شده، ميشوند.
آدرس مطب : شهرک غرب بلوار فرحزادی تقاطع دریا خ نورانی پلاک 19 طبقه سوم
تلفن : 22366770 - 021